Het Fibonacci Systeem

Het Fibonacci SysteemDe Fibonacci reeks is een bekend patroon van getallen. Het wordt niet alleen gebruikt in de wiskunde maar kan ook de basis vormen voor het bepalen van de hoogte van inzetten bij het afsluiten van weddenschappen. Door het toepassen van dit soort inzet systeem kun je je winst vergroten en kun je impulsieve of extreme inzetten voorkomen. Gokkers over de hele wereld maken daarom gebruik van het Fibonacci systeem dat al sinds 1202 bestaat.

Zo werkt het Fibonacci betting systeem

Het Fibonacci systeem kan gebruikt worden bij alle spellen waarbij een variabele inzet toegestaan is. Het volgende voorbeeld legt uit hoe je het systeem gebruikt bij roulette, maar het werkt op dezelfde manier bij blackjack, andere tafelspellen en zelfs bij het afsluiten van sportweddenschappen.

Stel voor dat je bij het roulette spel € 1 inzet op rood. Helaas is het zwart en verlies je je geld. De tweede inzet doe je opnieuw voor € 1 op rood. Ook deze keer landt het balletje op een zwart nummer en ben je je inzet kwijt. Voor de derde beurt tel je het totaal van je eerste en tweede inzet bij elkaar op, om zo de derde inzet te bepalen: € 1 plus € 1 betekent een inzet van € 2.

Mocht je deze keer geluk hebben en het resultaat is inderdaad rood, dan win je € 2, plus je krijgt je eigen inzet van € 2 terug. In totaal heb je nu € 4 gewonnen wat gelijk is aan het totaalbedrag dat je ingezet hebt (€ 1 + € 1 + € 2). Met andere woorden: je hebt quitte gespeeld.

Het Fibonacci systeem is gebaseerd op de volgende regels:

  • wanneer je verliest, doe je een inzet ter grootte van het totaal van je laatste twee inzetten.
  • wanneer je wint, ga je twee plaatsen terug in de reeks en maak je dat je inzet. In ons roulette voorbeeld, zou je na winst in de derde beurt dus weer een inzet doen van € 1.

Voordelen van het Fibonacci systeem

Doordat de inzetten bij verlies gebaseerd zijn op de Fibonacci reeks, minimaliseer je je verlies. Voorwaarde hiervoor is wel, dat de geboden kans voor de weddenschappen waar je op inzet altijd op zijn minst 2.0 is, het liefst meer.

Vergeleken met het Martingale systeem, waar het enigszins op lijkt, is het minder agressief waardoor je langer door kunt spelen met een beperkt budget. Omdat bij winst de inzet altijd verlaagd wordt, voorkom je hoge inzetten.

Nadelen van het Fibonacci systeem

Er is nog steeds kans dat je pech hebt en dat je meerdere malen achter elkaar verliest. In dat geval kan de inzet oplopen tot een bedrag dat te hoog voor je wordt. Stel dat je vijftien keer achter elkaar verliest met een eerste inzet van € 1:

1 – 1 – 2 – 3 – 5 – 8 – 13 – 21 – 34 – 55 – 89 – 144 – 233 – 377 – 610

Na vijftien verloren beurten heb je al € 1596 ingezet, en voor de volgende beurt is een inzet nodig van €987. In dit voorbeeld begonnen we met een inzet van € 1. Je kunt wel nagaan hoe hoog de bedragen op kunnen lopen bij een hogere startbedrag.

Het omgekeerd Fibonacci systeem

Het fibonacci systeem kan ook omgekeerd gebruikt worden: bij winst wordt de inzet bepaald aan de hand van de twee vorige inzetten en bij verlies wordt het bedrag teruggezet.

Dit verandert de strategie van het minimaliseren van verlies naar het maximaliseren van winst. Bij inzet aan de roulette tafel op de kleur rood kun je zo, na 5 winnende beurten en een € 1 inzet, € 12 winst maken (1+1+2+3+5).

Of je het gewone Fibonacci systeem of het omgekeerd Fibonacci systeem prefereert, hangt af van je verwachting: als je denkt veel te winnen, gebruik dan het omgekeerd systeem om je winst zo groot mogelijk te maken; als je het gevoel hebt dat het geluk niet aan je kant is, gebruik dan het standaard systeem om je verlies zo klein mogelijk te houden.

Conclusie

Als je het liefst een systeem gebruikt om je inzet te bepalen, om zo door emoties gedreven inzetten te vermijden, dan is het Fibonacci systeem een goede methode. Zorg er wel voor dat je budget groot genoeg is om een aantal verliezende beurten achter elkaar te weerstaan.

Houd altijd bij hoeveel geld je hebt ingezet en hoeveel je hebt gewonnen of verloren. Zet van te voren je limiet en houd je daaraan. Het belangrijkste bij het Fibonacci systeem is om met een klein startbedrag te beginnen. Op die manier houd je het spel het langst vol, en beleef je er de meeste plezier van.